'Malatya’da Yapılaşmanın Kuzeye Doğru Gitmesi Büyük Kayıp'
'Malatya’da Yapılaşmanın Kuzeye Doğru Gitmesi Büyük Kayıp'
İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, Malatya’yı geleceğe hazırlamak için mutlaka master imar ve trafik planının yapılması gerektiğini söyledi. Aluçlu, Malatya’dan yapılaşmanın kuzeye doğru gittiğini ifade ederek, “Yani tarımsal topraklara doğru gidiyor. Ana aksta 7 katlı binalar yapılıyor. Malatya için büyük bir kayıp” dedi.
Aluçlu, Kuzey Çevre Yolu, Kuzey Kuşak Yolu ve Sahil Yolu’nun geçtiği alanlarda yapılaşmaya açılan bölgelerde tarım topraklarının olduğunu, bu alanların yapılaşmaya açılmasının doğru olmadığını söyledi.
“TARIMSAL BÖLGELERİN İMARA AÇILMASI YANLIŞ BİR PROJE”
“Tarım arazileri bizim çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakacağımız ilerideki en önemli varlıklarımızdır" yorumunu yapan Aluçlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarım toprakları milyonlarca yılda oluşuyor. Milyonlarca yıl geçiyor ki tarıma elverişli topraklar kazanalım. Bu dönüşüm söz konusuyken, tarımsal bölgelerin imara açılması oldukça yanlış bir proje. Projeyi geliştirirken tarımsal toprakları açmaktansa, şehrin master imar planının çıkartılması gerekiyor. Şehirde yaşayanlardan, sivil toplum kuruluşlarından ve meslek odalarından görüş alınacak ve uzmanlar tarafından bu plan çıkartılacak. Trafikte ve imarda bunun mutlaka yapılması gerekiyor.”
“MASTER İMAR PLANINI HAZIRLANMASI ŞEHRİN GELİŞİMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”
Aluçlu, master imar planının hazırlanmasının şehrin gelişimi açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, “Sürekli “Şunu yaptık Malatya’da ve Türkiye’de ilk” diyorlar. Master imar planını yaparsanız, bu planda şehrin gelişme yönünü belirlerseniz, hastanelerin hangi bölgede, okulların nerede, sanayi bölgelerinin nereye yapılacağı belirleneceğine yönelik bir çalışma olur. Bu çalışma doğrultusunda da kararları delmeyecek şekilde şehrin bir anayasası oluşturulursa işte o zaman bu şehri geleceğe hazırlansanız. Tarımsal topraklar tamıma açılır, tarıma elverişli olmayan topraklara da sanayi bölgesi, okul ya da hastane yapılır. Tarıma uygun olmayan alanlar ve şehrin gelişme yönünü ancak bu şekilde belirleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
“HANGİ VERİYE GÖRE BİNALARI YAPIYORSUNUZ?”
Malatya’da şu anda nerede boş bir arazi varsa o bölgelere binaların yapıldığını dile getiren Aluçlu, “Yerel yöneticilerimiz boş buldukları alanlara “Buraya hastane, stat, sanayi bölgesi yapalım” diyorlar. Hangi veriye dayanarak siz bunları yapıyorsunuz? Hangi veriye göre bunu belirliyorsunuz? Sizin bunu belirleme yetkiniz yoktur. Ancak bir çalışma yapılırsa, bu çalışma doğrultusunda nerede ne yapılacağı belli olur. Şehrin gelişme yönü, 150-200 yılki planlamasını yaparsanız ancak geleceğe yönelik bir şehir olur. Şu anki sistemde tamamen boş ve hazine arazisi kavramıyla “Ben buraya bunu yaptım” mantığı var. Bunu yaptın da elindeki verileri lütfen bize açıkla. Buranın ÇED raporunu aldınız mı? Buraya konut yapıyorsanız, gelecekte nüfus ve trafik yoğunluğunun ne olacağını biliyor musunuz? Bunları bilmeden yapılıyor. Boş bir arazi var, “Bunu yaptım” deniliyor” diye konuştu.
“BUNLAR DOĞRU PLANLAMALAR DEĞİL”
Aluçlu, geçmişte Yeni Malatya Stadyumu’nun yapıldığı alana karşı çıktıklarını anımsatarak, şunları söyledi:
“Bizi dışladılar. Çevreyolunun kuzeyden mi, güneyden mi olması gerektiği konusunu defalarca anlattık. Güneyden yapılması halinde daha kısa bir mesafede hazine arazilerinden geçeceğini söyledik. Biz ne dediysek tam tersini yaptılar. Stadın yerine karşı çıktık, gittiler İnönü Üniversitesi’nin karşısına yaptılar. Şimdi oradaki trafik yoğunluğunu düşünün. İleride trafik konusunda oralarda nasıl sıkıntılar olacağını hesaplayamıyor muyuz? Hastane var, karşısında hemen stat ve yanında üniversite. Hastaneye bir ambulansın gideceğini, statta maç, üniversitede de sınavın olduğunu düşünün hayat mücadelesi veren hasta, hastaneye nasıl kavuşacak? Bunların hesabı yapıldı mı? “Boş arazi bulduk stat yaptık, kuzey çevre yolu yaptık.” Bunlar doğru planlamalar değil.”
“YAPILAŞMAYA AÇILACAK ALANLARDA TARIMSAL TOPRAKLARIMIZ VAR”
Tarımsal arazilerin tamamının kuzeyde yer aldığına dikkat çeken Aluçlu, “ Tarımsal toprakların olduğu yerden üç tane yol geçiyor. Kuzey Çevre Yolu, Kuzey Kuşak Yolu ve Sahil Yolu bu alanlardan geçiyor. Yol demek ileride yapılaşmaya açılacak alanlar anlamına gelir. Yapılaşmaya açılacak alanlarda tarımsal topraklarımız var. Tarımsal topraklardan üç yolu geçirdiğiniz zaman bugün olmazsa yarın oralarda yapılaşmalar başlayacak. Zaten şu anda tarımsal topraklara siteler yapılmaya başlandı. Kuzey Kuşak ve Çevre Yolu’nun yakınlarında siteler yapılıyor. O alanda incelemede bulundum, yapılan site tamamen tarımsal topraklar üzerinde yer alıyor. İmar planımız olsaydı, belediye meclisinde yapılan toplantılarda sürekli imar değişikliği konuşulmazdı. Master imar planımız olsaydı bunları asla konuşmayacaktık, her şey o plan dahilinde olacaktı” dedi.
“MALATYA’YI GELECEĞE HAZIRLAMAK İÇİN İMAR VE TRAFİK PLANLAMASINI YAPMALIYIZ”
Aluçlu, şehrin trafiği konusunda da günü kurtarmaya yönelik bazı projelerin üretildiğini kaydederek, “Trafik açısından değerlendirirsek Güney Kuşak Yolu, Münir Erkal döneminde başlamıştı, hala bitirilemedi. Kuzey Kuşak Yolu hala bitmedi. Eski çevreyolu hiçbir zaman çevreyolu olmadı. Hiçbir zaman çevreyolu olarak tasarlanmadı. Çevreyolu yapılırken bile şehrin merkezinin tam ortasından geçirildi. Şu anki çevreyolu tamamen şehrin içerisinde kaldı. Çevreyolu ile kuşak yollarının bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Bunun yanında imar planı da hayata geçirilmelidir. Yerel yöneticilerimizin bu konuda mutlaka ellerini taşın altına koymaları gerekiyor. İmar ve trafik planlamasını sağlarsak ancak o zaman Malatya’yı geleceğe hazırlayabiliriz” diye konuştu.
malatyatekhaber.com
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.